Hertz blog

Pünkösdi hagyományok

2021. 05. 16.

Érdekességek, információk

a Pünkösdi ünnepről

Pünkösd története

A Húsvét és a Karácsony után a kereszténység 3. legnagyobb ünnepe a Pünkösd. A kereszténység a Pünkösd ünnepét annak emlékére tartja, hogy a Szentlélek eltöltötte Jézus apostolait. A Pünkösd egy úgynevezett mozgó ünnep, melyet a Húsvétot követő ötvenedik napon ünnepelünk.

Pünkösdi szokások, hagyományok

A Pünkösdi hagyományok közül talán a legismertebb a Pünkösdi királyválasztás. A királyi címet az ezen alkalomból rendezett ügyességi versenyek nyertese szerezte meg. A „királyi” cím számos nagyszerű előnnyel járt egy éven keresztül. Az újdonsült „király” korona helyett koszorút kapott a nyakába.

A Pünkösdi király a következő egy évben hivatalos volt minden lakodalomba, a kocsmában ingyen ihatott és általában ő volt a legények vezetője is, ám ez az időszak csak a következő pünkösdig tartott, ahol újra meg kellett mérkőzni a címért. Innen származik a mondás is, hogy rövid életű, mint a Pünkösdi királyság.

Ezen ünnep másik, és talán legszebb hagyománya, a Pünkösdi királynéjárás, amely egy termékenységvarázsló szokás volt. A legszebb kislányt választották meg királynénak, ami természetesen nagy tiszteségnek számított. Mise után házról-házra járva verssel, énekkel, jókívánságokkal köszöntötték a háziakat. A díszes kendőt fellebbentve megcsiklandozták a kislány állát, aki, ha mosolygás közben nem villantotta ki a fogát az azt jelentette, hogy jó termés lesz az évben. 

A jókívánóknak kolbászt, tojást és olykor pénzt ajándékoztak. Falujáráskor a legények virággal a kalapjukon pántlikás lovon járták a falut egy kíséri fiúcskával, aki egy kosárba gyűjtötte az adományokat (tojás, szalonna, sonka). A megtelt kosarat a kocsmában az asztalra kiborították és a falu népe táncos mulatság közepette lakomázott belőle.

A Pünkösdi ünnephez szorosan kapcsolódnak a virágok is. A házak ablakaiba a kerítésekre pünkösdi rózsát, zöld ágakat, bodzát tűztek azért, hogy a villám nehogy belecsapjon a házba. Ez egy tavaszköszöntő hagyomány volt.

Számos egyéb szokás, hagyomány létezik még, azonban napjainkban ezen hagyományokat sajnos már kevés helyen őrzik, de bízunk benne, hogy ezen írással önhöz is eljut néhány.
A Pünkösdi ünnepet manapság már a pihenéssel, kirándulással, utazással töltik az emberek.

A Hertz Autókölcsönző a Pünkösdi hagyományok sorát minden évben egy kiemelt ajánlattal gyarapítja, hogy az ÖN utazása, pihenése a lehető legkényelmesebb legyen.
Idei ajánlatunkat itt olvashatja

Iratkozzon fel
hírlevelünkre

HAMAROSAN